Czekoladki reklamowe i ciekawe fakty na ich temat

Czekoladki reklamowe
Czekoladki reklamowe

Czekoladki stanowią świetny sposób na wypromowanie oferowanych przez siebie produktów i usług. Jest to produkt niedrogi, lecz niezwykle skuteczny. Związane jest to z faktem, iż czekoladą chętnie zajada się niemalże każdy z nas, a co więcej – budzi ona pozytywne skojarzenia z czasami dzieciństwa. Takie słodkości rozdawać można na przykład podczas rozmaitych branżowych wydarzeń takich, jak targi. Umieścić można je również na recepcji tak, aby częstować nimi mogły się osoby odwiedzające siedzibę przedsiębiorstwa. Czekoladowe słodkości stanowią także świetny pomysł na upominek z okazji urodzin firmy, Bożego Narodzenia czy Wielkanocy. Poniżej garść ciekawych informacji na ich temat.Wiele osób zastanawia się, czy czekoladki reklamowe mogą uzależniać. Odpowiedź brzmi: tak. Jedząc wysokotłuszczowe lub słodkie potrawy, cieszy się zarówno nasz mózg, jak i kubki smakowe. Pierwszy z wymienionych organów wytwarza wtedy serotoninę, która przyczynia się do poprawy nastroju, a co więcej – skutecznie zapobiega depresji. Jako że te produkty odżywcze aktywują ośrodki przyjemności w mózgu, ludzie są w stanie z łatwością uzależnić się od znajdującego się w produktach spożywczych cukru oraz tłuszczu. Do głównych objawów uzależnienia od czekolady zalicza się między innymi gwałtowne wahania nastrojów, uczucie niepokoju oraz nieregularne spożywanie posiłków.

Czekoladki reklamowe są jednym z najpopularniejszych prezentów walentynkowych. Na początku lat 80. XX wieku, lekarze z Instytutu Psychiatrycznego w Nowym Jorku zaczęli badać czekoladę pod kątem bycia afrodyzjakiem. Zasugerowano wówczas, że mózg zakochanych osób wytwarza substancję chemiczną o nazwie fenyloetyloamina, która działa podobnie jak amfetamina, wyzwalając hormony dopaminy i noradrenaliny w celu wywołania euforii. Lekarze doszli do wniosku, że jako że czekolada jest w stanie sprawiać, że ludzie czują się zakochani i szczęśliwi.

Co robić w sytuacji, gdy Czekoladki reklamowe pokrywa biały nalot? Taki produkt można zjeść bez żadnych obaw – nalot stanowi bowiem efekt niewłaściwego przechowywania produktu, na przykład w zbyt wysokiej temperaturze.